Simona Nicolaescu autorulota wellbeing psihoterapie

De ceva vreme cochetam cu ideea de a avea o autorulotă. În final, am decis să închiriem una pentru câteva zile să vedem cât de tare ne place. Am planificat sa facem asta chiar la începutul vacanței de Paște a copiilor.

 

Înainte de plecare, toată lumea mă întreba unde mergem și nu aveam un răspuns pregătit. Le spuneam tuturor că vom stabili cu o zi înainte de plecare, în funcție de vreme vom merge în România sau în alte țări. Eram trei adulți și trei copii într-o singură rulotă, cu 3 zone de dormit. Deja văzusem la SAB anul trecut cum stă treaba cu autorulotele, cu spațiile de dormit și eram destul de relaxată că vom încăpea toți.

 

1. Închiriază cu mult timp înainte de începerea vacanțelor

 Experiența închirierii în sine nu a fost cea mai fericită. Primisem de la Haff un newsletter cu o promoție de discount substanțial dacă rezervam pina la 31 Martie, am vrut sa profit, însă din momentul în care eu am făcut solicitarea, ei au răspuns că au disponibil după care nu mai răspundeau la email, se pare că promoția lor funcționase atât de bine încât aveau prea mulți clienți ca să își mai bată capul cu a răspunde altora. Pînă m-am lămurit că nu mă puteam baza pe Haff, a mai trecut o săptămână, timp în care celalalte companii din București nu mai aveau nimic disponibil. În final, am găsit undeva la Sibiu, unde am și plătit avans, însă am realizat că este foarte complicat să cari lucrurile a 3 adulți și 3 copii, precum și 6 biciclete cu mașinile mici.

 

Salvarea a venit de la Dan Constantinescu, cel a cărui familie a ales sa trăiască într-o autorulotă. El ne-a recomandat compania Fun Campers care tocmai se înființase și cu care am avut o experiență foarte bună. Recomand cu drag www.funcampers.ro

 

2. Ce trebuie sa te asiguri că are autorulota?

Rulota a fost dotată cu de toate, de la săpun de vase, bureți, mătură, aspirator, tigăi, oale, scaune de picnic, suport exterior de biciclete, pînă la televizor (pe care noi nu l-am folosit),  tirbușon și perne. Dotări mai complexe față de o cameră normală de hotel. Ne lipseau cearceafurile și prosoapele. Firmele care închiriază autorulote, îți vor percepe o taxă suplimentară pentru a avea minimum necesar: pilote, perne, vase bucătărie etc.. Trebuie să îți imaginezi că pleci cu o casă după tine și că nu trebuie să îți lipsească mai nimic ca să te poți simți bine în ea, inclusiv produse de curățenie. Foarte important, să ai lichid care dezintegrează tot la toaletă.

 

3. Training inițial

Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le știi, dincolo de a conduce ditamai camionul (care mă întreb cum de te lasă sa îl conduci doar cu permis categoria B): cum dai drumul la căldură, la apă caldă, cum schimbi butelia, cum umpli rezervorul cu apă etc. Se aprind tot felul de beculețe când se termină diferitele consumabile: apa, gazul... Primul bec care ni s-a aprins noua, a fost cel de la toaletă, care ne anunța că este WC-ul plin. Bine că am primit instructajul inițial de cum să golim buda. Prima golire a fost super ok, avea un miros parfumat si totul era dezintegrat, am scos totul într-un WC normal. Singura problemă a fost că nu am reținut câtă substanță trebuie să punem ca să nu miroasă și sa dezintegreze tot ce se adună. Ca atare, am avut parte de o budă mirositoare la a doua tură. 

 

4. Ai grijă cu cine pleci

Noi am decis să mergem în gașcă pentru a se simți bine copilașii, unul de 7 ani, altul de 8 și celălalt de 11 ani. S-au înțeles foarte bine între ei. Noaptea a fost mai problematic pentru că am avut concerte în autorulotă de sforăit și dacă unul se mișca de pe o parte pe alta, atunci întreaga autorulotă se mișca.

Criterii minime pe care ar trebui partenerii de autorulotă să le aibă: să miroasă destul de bine, să fie amuzanți, dacă se poate să nu sforăie și să aibă un somn liniștit. La un moment dat devenisem unii dintre noi destul de obsedați cu curățenia și obligam lumea să nu umble prin autorulotă cu încălțămintea de afară. Am remarcat că celor mici le place să meargă desculți, în general, în casă. La fel și în autorulotă, instinctul era să se descalțe, însă este foarte aiurea dacă unii ar fi mers desculți, alții cu bocancii plini de noroi și apoi te urci în pat fix cu acel noroi pe picioare. Deci, aș mai adăuga și să le placă curățenia. Din fericire, ai nostri prieteni au fost ideali. :)

 

5. Alocă-ți minim 2 ore pentru echiparea cu bagaje

Pe lângă timpul necesar pe care mi l-am alocat ca să îmi fac bagajul, a trebuit să îmi iau timp pentru a aranja toate lucrurile în autorulotă ca să mă asigur că le voi avea la îndemână. Dacă îți place să mergi cu bicicleta, atunci numai fixatul bicicletelor îți ia timp.

Ca tot românul care pune accent pe mâncare, m-am asigurat întâi că pun mâncarea în frigider, care bineînțeles că a fost mai multă decât aveam noi nevoie. Apoi, am făcut paturile ca să ma asigur când ajung la locație că am totul pregătit înainte să pun capul pe pernă. În final, am pus în dulăpioare toate lucrurile necesare. Este ca și când te muți într-o casă nouă și te asiguri că umpli dormitorul, livingul, baia și frigiderul cu ce ai nevoie. Noi am plecat pe la 6 pm din București, deci clar ajungeam târziu la destinație. Dacă pleci foarte devreme cu autorulota, atunci cred că este suficient doar să te asiguri că pui în frigider și baie tot ce ai nevoie, dar tot îți va lua o oră, dacă iei și biciclete cu tine.

 

6. Safety is first

Este foarte ușor ca într-o atorulotă atât adulții cât și copiii să nu respecte regulile de mers, cum ar fi purtarea obligatorie a centurii pe toată perioada deplasării. Având în vedere că cei mici, de regulă, stau în ,,living,, pe perioada deplasării, pe canapele dotate cu centuri, tentația este foarte mare să mergi la toaletă sau să iei ceva din frigider în timp ce te deplasezi. Regula trebuie să fie: anunță șoferul când ai nevoie de ceva și nu putem face o oprire mai des de o dată la o oră.

 

7. Unde campăm în România?

Având în vedere că am ales să mergem în România care nu are prea multe locuri potrivite și foarte bine amenajate, mai ales pentru autorulote foarte mari (de exemplu exista unele campinguri la care ajungi pe un drum de țară foarte îngust, cu curbe pe care nu poți intra cu un astfel de camion), a fost o muncă de cercetare unde vom ateriza în fiecare noapte.

 

Aveam cinci criterii majore:

-  o priveliște de natură superbă,

-  un restaurant în apropiere,

- spațiu de joacă și de mers cu bicicleta,

- un loc generos care să permită staționarea,

- să fie cât de cât ferit de trafic și zgomot.

Cel mai ușor ne-a fost să găsim pensiuni care aveau locuri de parcare generoase, unde restaurantul era deschis pentru că nu aveam chef să gătim pentru șase oameni. Preferam să avem timp să explorăm împrejurimile în loc să stăm în bucătărie să gătim.

 

8. Cât costă? 

Am mers aproximativ 300km/zi, in medie 4 ore zilnic. Am consumat două rezervoare în 5 zile, fiecare alimentare find 400lei. Plus închirierea de 110Euro/noapte, la care se adaugă o taxă de curățenie de 80Euro, indiferent câte nopți o închiriezi.

 

9. A găti sau nu în autorulotă?

Atunci când faci un traseu în care în fiecare zi vrei să fii în alt loc, mi se pare stupid să ajungi unde ți-ai propus și în loc să explorezi locul, să stai închis și să gătești, iar apoi să speli vase. În plus, va mirosi aiurea în locul unde urmează să dormi. Micul dejun, de regulă, l-am pregătit în autorulotă sau cinele frugale. Gătitul în autorulotă cred că este potrivit atunci când campezi într-un singur loc mai multe zile.

 

10. A merge cu casa ambulantă sau mai degrabă a o campa?

Viziunea mea legată de autorulotă este de a explora diferite zone din Europa, fără să depind de locurile de cazare. Nu aș conduce mai mult de 3 ore zilnic. O oră în jurul prânzului și apoi 2 ore de pe la  19.00. Dimineața este foarte fain să petreci timp într-un loc, să te joci, sau să ai diferite obiective de vizitat. 

Alții preferă autorulata ca să trăiască în ea zi de zi, alții să stea câteva săptămâni chiar luni într-un loc pe care îl iubesc, în mijlocul naturii. În funcție de scopul fiecăruia, stilul de viață în autorulota se schimbă. Eu prefer să o folosesc pentru a vedea cât mai variate priveliști.

 

11. Ce traseu alegi?

Depinde, normal, de preferințele fiecăruia. Noi am ales astfel încât să fim cât mai mult în natură, cu spații generoase de mers cu bicicleta și să vedem câteva locuri faine din țara noastră, de care să se bucure și copiii. Pentru că vremea a fost cu noi, am ales să mergem în Transilvania și Maramureș: București - Râșnov - Colții Trascăului - Salina de la Turda - Vișeul de sus Mocănița - Sighișoara - Cloașterf - Râșnov - București.

Mai jos vei găsi câteva poze din fiecare loc.

La Râșnov am campat în parcarea de la Wolkendorf Bio Hotel, unde am profitat de spațiul verde al acestei locații, de locul de joacă pentru copii și de o cină minunată. Copiii și adulții s-au bucurat de iepurașii găsiți acolo.

wolkendorf bio hotel and spa 129048

simona nicolaescu8

Următorul popas scurt de o oră l-am făcut la Castelul de lut de la Valea Zânelor în apropiere de Sâmbăta de Sus. Un loc frumos în poze, în realitate este foarte bine promovat, mai au ceva de lucru și la capitolul ce au de învățat copiii de la acest loc.

 Simona Nicolaescu

Apoi a urmat traseul frumos până la Colții Trascăului, trecând prima dată pe lângă Munții Făgăraș.

Simona Nicolaescu autorulota stressbreak lifefit coaching 10

 image00003

Aici am parcat chiar la Conacul Secuiesc, un loc de vis, unde aș rămâne pentru totdeauna, peisajele din jur sunt superbe, iar la restaurantul conacului a fost gulașul cel mai bun pe care l-am mâncat vreodată, la fel și gomboții.

IMG 20190420 113023

IMG 20190420 195813

 Aici este un spațiu generos pentru călătoria cu bicicleta. Nici nu mai număram dățile în care am tot urcat și coborât bicicletele din autorulotă.

image00011

image00017

Iar poza aceasta exprimă cel mai tare starea de bucurie pe care o aveam acolo.

Simona Nicolaescu 3

 Aceasta era una dintre priveliștile cu care ne trezeam dimineața (Colții Trascălui).

IMG 20190420 133204

După Colțești, a urmat vizita la Salina Turda, unde am petrecut vreo 4h. Superb locul, minunată experiență, mai ales pentru cei mici.

IMG 20190420 162902

După vizita de la salină, ne pregăteam de drumul lung până la Vișeul de Sus, ca a doua zi să luăm mocănița, la o plimbare pe Valea Vaserului. Acest obiectiv ni l-am dorit încă de la începutul călătoriei, mai fusesem în zonă, dar nu știam că trebuie să mă organizez cu achiziționarea de bilete în prealabil și că plecările se fac doar de dimineață.

Pe drumul spre Vișeul de Sus am remarcat Munții Țibleș

IMG 20190420 201513 01

IMG 20190420 201705

Am parcat chiar în gara mocăniței de la Vișeul de sus, aici este un loc foarte potrivit acestui scop, au inclusiv băi curate și cabluri electrice pe care le poți folosi. Taxa este 50lei. 

IMG 20190421 094132

Și de aici a urmat povestea călătoriei cu mocănița, toate bune și frumos organizate, până ne-am întors, când au început vagoanele să se desprindă unele de celalalte.

Simona Nicolaescu Dynamic HR LifeFit StressBreak

La întoarcere, am poposit undeva pe lângă Sighișoara, într-un sat uitat de lume Cloașterf, ne-a primit o gazdă minunată, cu o cină de am lins vasele de cât de bună a fost mâncarea. Recomand cu căldură Cloașterf Haus.

 

80582286

Ne-am plimbat prin Sighișoara, apoi ne-am îndreptat iar spre Râșnov și apoi spre casă.

Ca o concluzie, ne-a plăcut foarte tare experiența cu autorulota, mai ales copiii au fost foarte încântați. Am decis că nu vom cumpăra una pentru că am realizat că nu vom face mai mult de o excursie cu ea și atunci rentează mai mult să o închiriezi.